Konsten att namnge ett badhus

För snart två månader sedan började diskussionerna om vad namnet på Ystads nya badhus ska heta. Det fanns med ett litet ärende på kommunstyrelsens arbetsutskotts dagordning ”Namngivning av badhuset”.

Jag nämnde det lite snabbt på miljöpartiets gruppmöte och kastade fram en idé att isbanan som låg strax intill det nya badhuset fram till 70-talet hätta Åvalla. Namnet kommer ifrån den Å som en gång i tiden rann igenom östra delarna av Ystad. I området har det också funnits en medeltida borg med ”vallar” och vallgrav som om jag är rätt informerad grävdes ut när man byggde ÖP-hallen. Min tanke är att vi bör ha samma namn på hela anläggningen Då blir det Åvallabadet och Åvallahallen när den nya hallen står klar om ett par år. Någon arena är det inte så att använda arena i namnet är uteslutet. För de ystadsbor som önskar en ishall i framtiden finns det i detaljplanen över badet och hallarna en plats utmärkt för en framtida ishall i området och då blir det Åvallaishall också.

Men det finns ingen prestige i namnet. Kommer någon med ett bra förslag köper jag detta.

Men det verkar som socialdemokraterna absolut inte vill namnge badet nu. I Femklövern vill vi inte ta politiks strid för ett namn och vi känner att vi borde kunna komma överens. På Kommunstyrelsen i onsdags sa sig sossarna att de hade 15 olika förslag. Men om de inte vill visa sig ansvarstagande och komma vara med och påverka kanske det är lika bra att majoriteten fattar ett beslut själva.

Kommentera