Ärlighet i kommunpolitiken

Den senaste tiden har man i Ystads allehanda kunnat läsa insändare där representanter från socialdemokraterna hoppar på den styrande Femklövern i Ystad. Man blandar medvetet ihop olika politiska definitioner. Ett par exempel man skriver att Miljöpartiet ingår i Alliansen. Man får en känsla av att mp varit med och styrt sedan valet 2006. Inget kan vara mer fel än detta.

 • Det är inte Alliansen som styr Ystad. Det är Femklövern.
 • Femklövern har styrt Ystad sedan den 1 januari 2011.

Varför är detta så viktigt att använda rätt begrepp?

Alliansen består av de borgerliga partierna det vill säga m, c, fp och kd. Dessa fyra partier har en ganska gemensam ideologisk grund. De har under många år samarbetat i olika former och de känner väl till varandras styrker och svagheter.

De socialistiska partierna består av s och v de har också en gemensam ideologisk grund och en lång gemensam historia.

Miljöpartiet de gröna ingår inte i något av dessa block. Mp är ett grönt parti med en grön ideologi som har en helt annan bakgrund än de andra sex partierna. Detta fick till följd att man döpte samarbetet mellan mp, s och v till Rödgröna inför valet 2010. När mp samarbetar med de borgerliga partierna pratar man om en femklöver för att markera att det är fem partier.

I en del kommuner där man samarbetar med representanter från både de borgliga och socialistiska partierna samt miljöpartiet brukar man prata om en rengnbågsallians. Denna majoritetsform kommer från kommuner som haft mycket långt s-styre och de flesta andra partier har bestämt sig för att det är nog och man vill bli av med s.

Inför valet 2010 diskuterades det en del i mp om vilka etiketter man sätter på andra partier. Detta för att man skulle underlätta för samarbete. Med största sanolikhet har man diskuterat detta även inom s och v. Om diskussionen nådde kommunpolitikerna i Ystad vet jag inte. Om jag konsekvent kallar Socialdemokraterna för exempelvis Betongsossar eller något annat nedsättande kan detta leda till att representanter för s får en felaktig negativ bild av mitt parti. Lika så om s företrädare konsekvent skriver felaktigheter om mp kommer mp:s medlemmar att få en negativ bild av s och detta kan leda till att man inte vill samarbeta i framtiden.

En annan sak som socialdemokraterna gör just nu i Ystad är att man hela tiden lägger fram förslag på ”satsningar”. Man vill ha ett antal miljoner hit ett annat antal miljoner dit. Varje ”satsning” låter klok i sig men problemet är att en kommun inte får använda mer pengar än den får in. Varje ny satsning måste alltså leda till att en annan verksamhet måste spara. Eller att man måste se till att det kommer in mer pengar från kommuninvånarna i höjd skatt eller i form av avgifter. Det verkarinte som det ska komma mer pengar från staten. Det är bara att läsa kommunallagen 8:4 stycke tre (krav på budgeten) och 8:13 (utgift under året)

8:4 st. 3 ”Budgeten skall upprättas så att intäkterna överstiger kostnaderna.”

8:13 ”Om fullmäktige beslutar om en utgift under löpande budgetår, skall beslutet innefatta också en anvisning om hur utgiften skall finansieras.”

Detta måste majoriteten hela tiden ta hänsyn till. Oppositionen kan vinna politiska poänger genom att lägga fram förslag som antigen stoppas av majoriteten. Lyckas oppositionen att få med de enstaka röster som krävs för att få igenom förslaget kan det hända att en domstol upphäver beslutet. Problemet är att socialdemokraterna vet att väldigt få känner till dessa lagar och den publicitet man kan få genom att lägga fram ett populärt förslag som visserligen är bra men omöjligt i en tid då man måste pröva varje möjlighet för att få ekonomin att gå ihop.

1 kommentartill"Ärlighet i kommunpolitiken"

 1. 2013-03-13 - 17:53 | Direktlänk

  Hej!
  Försöker som nyinflyttad till Ystad att läsa det mesta och bilda mig en uppfattning hur denna lilla stad fungerar och vad som finns (och inte finns)
  Hittade din blogg på bloggportalen, själv bloggar jag just nu om luncher i Ystad. Min bloggadress är http://ystadlunch.blogg.se/

  Mvh/Thomas

Kommentera