Myt att ekomaten är dyrare

Andel ekomat och kostnaden för skolmaten

För ett tag sedan kom Ekomatcentrum med statistik över kommunernas inköp av ekologisk mat. Att Ystad ligger riktigt risigt till är inte den stora nyheten. Vi vet att det finns en kultur i Ystads matorganisation som under många år motsatt sig en förändring mot det ekologiska. Oftast har det i samband med frågor varför Ystad inte är bättre svarats med hänvisning till ekonomi.

Det nya är att om man redovisar skolmatskostnaderna för de kommuner som ligger runt målet för Ystad så kan man se att dessa kommuner har en genomsnittlig kostnad som inte ligger långt ifrån den kostnad som finns i Ystad. Uppgifter om kostnaderna kommer från Statistiska Centralbyrån.

Kommunfulmäcktiges beslutade för snart tio år sedan att vi skulle före 2010 ligga på 25% ekologisk mat. Tyvärr ligger vi bara på 7,5%. Nu är det upp till bevis.

2 kommentarertill"Myt att ekomaten är dyrare"

 1. bograhn's Gravatar bograhn
  2012-07-03 - 12:31 | Direktlänk

  Det är en avsevärd skillnad i butik.
  Varför skulle det inte vara det när
  tex kommunen köper in? Dessutom
  är nyttan med ekologiskt försumbar
  och verkar med vara ideologisk.

Kommentera